Ryan Adams – Τετάρτες | Blogrebellen

3
Ryan Adams – Τετάρτες |  Blogrebellen

Ένας άντρας στην εποχή #MeToo, ένα άλμπουμ αμφιθυμίας.

Ράιαν, όχι ο Bryan Adams: Αυτό έλεγαν οι παρουσιαστές του ραδιοφώνου όταν ο Ryan ήταν λευκός πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, όπως και ο σχεδόν συνονόματός του, τείνει σε απαλούς ροκ τόνους. Έτσι το ανοιχτήρι του «Τετάρτες», „I’m Sorry And I Love You“, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της τρυφερής μπαλάντας αγάπης, εδώ με πιάνο. Στο υπνωτικό „Who Is Going To Love Me Now, If Not You“, η γραμμή του τίτλου μοιάζει πραγματικά σαν μια ερώτηση που τίθεται στην αίθουσα. Η μαδημένη ακουστική κιθάρα πιτσιλάει ονειρεμένα πάνω από δειλά, αιφνίδια, σφαιρικά θηλιά του πληκτρολογίου.

YouTube

Με τη φόρτωση του βίντεο, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του YouTube.
Μάθε περισσότερα

φόρτωση βίντεο

Ενάντια στην υπερβολή, ενάντια στο multitasking

Η λεπτή μουσική των τραγουδοποιών, όπως ο Ryan Adams, συχνά μυρίζει εσωστρέφεια. Μόνο με σκοπό την κριτική του Trump & Co., δηλαδή την πολιτική διαμαρτυρία, να βγει από αυτό. Ο Ryan, από την άλλη, υποβάλλει τη σοβαρή προσέγγιση του να έρθετε κοντά με τη μουσική, στοιχειωδώς κοντά. Εντελώς διαχρονικές ιστορίες για να πούμε. Σε πολλές ενότητες ενορχηστρώνει τον εαυτό του όσο πιο μίνιμαλ γίνεται, εφιστώντας την προσοχή στο παρατεταμένο τραγούδι του. Με ευλάβεια φτιάχνει διαθέσεις. Μια μελωδική ουρλιάζει αργά στο “When You Cross Over” και η ηχητική εικόνα εντείνεται. Συνήθως επικρατεί η αραιή προσέγγιση. Ένα ρεκόρ έναντι της υπερβολής σημάτων και πολλαπλών εργασιών.

Αυτοβιογραφικό και διφορούμενο

Το άλμπουμ μοιάζει με νυχτερινή βόλτα. „A Walk In The Dark“ είναι το όνομα ενός από τα κομμάτια. Η σειρά των αριθμών είναι προφανής. Υπάρχει όμως και ένα μεταφορικό επίπεδο σκότους: ο Ράιαν Άνταμς σιγοτραγουδά για τον ψυχικό πόνο («Poison & Pain»). Στο θεματικό τραγούδι «Τετάρτες» σκέφτεται τι συμβαίνει όταν δραπετεύετε από έναν αυτόχειρα χωρισμό ή μια σχέση με την εποχή των παγετώνων στην κοκαΐνη και τα τσιγάρα.

Ryan Adams Press Photo 2020 (γ) Φωτογράφος: Eric Ryan Anderson

Η ιστορία φαίνεται να είναι αυτοβιογραφική. Και εκεί είναι που η ασάφεια αυτού του έργου και επίσης το χρονικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται αναμειγνύεται στην αντίληψη. Ryan Adams – υπήρχε κάτι. Τον Φεβρουάριο του 2019 – το μεγάλο κύμα #MeToo ήταν μόλις ενός έτους, αλλά είχε ήδη σπάσει από την κριτική της ηγέτη του Asia Argento για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο – ο Ryan συνελήφθη και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Θύτης, θύμα, καταγγελίες, συγγνώμη

Η πρώην σύζυγός του τον κατηγόρησε στους New York Times ότι εμπόδισε τη μουσική της καριέρα ως εκδίκηση για το διαζύγιό της και έστρεψε τους παραγωγούς εναντίον της. Διαβάζεται σαν ένας πόλεμος τριαντάφυλλων που ακολούθησε έναν κατεστραμμένο γάμο, αλλά ήταν περισσότερα: Η εφημερίδα υπέβαλε επίσης δηλώσεις από άλλες έξι γυναίκες.

Η τραγουδίστρια Phoebe Bridgers, η οποία έκανε την ανακάλυψη της το 2020 και γρήγορα εδραίωσε τη φήμη της τη δική σας ετικέτα χρησιμοποιημένος, θα μπορούσε ίσως να είχε γίνει πολύ γνωστός πολύ νωρίτερα.

Φοίβη Μπρίτζερς (γ) Ντέιβιντ Μπέιτς

Ο Ράιαν Άνταμς υποσχέθηκε να τη μεγαλώσει αν τον παντρευόταν, λέει. Δεν το ήθελε αυτό, αλλά συχνά έκανε σεξ μέσω τηλεφώνου με τον Ράιαν. Είτε το hashtag #Το MeToo περιλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις;

Παρέκβαση φύλου και μουσικής

Πόσο πρόθυμα εμπλέκεται κάποιος όταν πρόκειται για άσκηση εξουσίας; Ένα άλλο παράδειγμα: Σκεφτείτε την Jessie Reyez, της οποίας ο πρώην παραγωγός Noel Fisher τη χάιδεψε στο αυτοκίνητό του χωρίς να της ζητηθεί, της μίλησε σε ένα πάρτι και στην πραγματικότητα την άφησε να την οδηγήσει στο σπίτι του. Με το επιχείρημα ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι πολύ ελκυστικό. Εκείνη αρνήθηκε, δεν συμφώνησε. Ούτε όμως μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο που κινούνταν.

Ετσι…. Είναι εκτός θέματος για μια δισκογραφική κριτική, αλλά σημαντικό: Υπάρχει επίσης μια αηδιαστικά πικάντικη επίγευση με τον Ryan. Ένας φερόμενος 15χρονος αναφέρει για σαφείς συγχωνεύσεις πτυχών καριέρας και σεξουαλικής προόδου. Ο Ράιαν αρνήθηκε ότι το FBI ερευνούσε, τα στοιχεία ήταν ασαφή.

Ένας θυρωρός; Κατά πόσο ο πολύ επιτυχημένος Ράιαν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στην επιχείρηση ή πώς οι ενδιαφερόμενες γυναίκες υπερέβαλαν σκληρά ορισμένες λεπτομέρειες για να εκμεταλλευτούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης – δύσκολο να κριθεί από έξω μέχρι τώρα. Τουλάχιστον για μένα που δεν γνωρίζω αυτό το κομμάτι της εναλλακτικής λαϊκής σκηνής εκεί και δυσκολεύομαι να εκτιμήσω τη σημασία του μουσικού από μακριά.

Σε άλλα είδη, η εκπροσώπηση των γυναικών είναι πολύ χειρότερη. Ας πάρουμε το τζαμαϊκανό dancehall. Σε ορισμένα τμήματα της μουσικής επιχείρησης, σίγουρα δεν δίνεται τίποτα στις γυναίκες. Κάτι που δίνει στους ισχυρισμούς εναντίον του Ράιαν έναν πικρό πυρήνα: αυτόν ενός δομικού προβλήματος. Δεν έχει σημασία πόσο περίπου πρόκειται στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ryan Adams Pressebild 2020 (γ) Πιστώσεις: Paula Maria Huidobro

Υπάρχουν όμως καλύτεροι τρόποι για την προώθηση των γυναικών από την (μη νόμιμη και ανεξέταστη) προκατάληψη ενός άνδρα στους τίτλους των εφημερίδων. Κάτι κολλάει πάντα, όπως ήξερε ο Κικέρων. Επί «Τετάρτες» ο τραγουδιστής παρουσιάζεται τώρα ως θύμα, όχι εντελώς απαλλαγμένο από χλεύη, που έχει υποστεί τρομερή ψυχική οδύνη.

Θλίψη, αυτοκριτική, κενό και κάθαρση

Μερικές φορές ζητάει συγγνώμη ή δείχνει τύψεις, όπως στο «Συγγνώμη και σε αγαπώ». Σίγουρα, μια συννεφιασμένη διάθεση είναι απολύτως αυθεντική. Τα τραγούδια είναι παλαιότερα, περίπου στα τέλη του 2018. Λόγω των καταγγελιών εναντίον του καλλιτέχνη, δεν κυκλοφόρησαν στην αρχή. Ο Ράιαν έχει μια άλλη ανησυχία. Συμβιβάζεται με τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, ενός επιτυχημένου διευθυντή πληροφορικής που πέθανε στα 46 του μετά από μια οδυνηρή ασθένεια. Ο Ράιαν δεν ήταν εκεί – έκανε περιοδεία. Το τραγούδι „Mamma“ επικεντρώνεται στο θέμα.

Κάποια από αυτά που αφορούν ρητά τους άνδρες και τις γυναίκες μπορούν να διαβαστούν στους στίχους ως αυτοκριτική. Τώρα φαίνεται σαν να θέλει να παρουσιαστεί με τα πολύ στοχαστικά γραμμένα λόγια ως ένας μεταρρυθμισμένος άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του και μάλιστα υποφέρει από αυτά.

YouTube

Με τη φόρτωση του βίντεο, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του YouTube.
Μάθε περισσότερα

φόρτωση βίντεο

Το „Mamma“ αναφέρεται επίσης σε έναν πιθανό λόγο για την πιθανώς πραγματική διαταραχή του Ryan στις σχέσεις των φύλων: μεγάλωσε χωρίς πατέρα. έφυγε όταν ο Ράιαν ήταν πέντε και η υπόλοιπη οικογένεια πήγε να ζήσει με τον παππού και τη γιαγιά του.

Από το κέντρο της ψυχής του

Άλλωστε, ο τραγουδοποιός δεν είναι σε αντίθεση με κάθε πρώην κοπέλα σήμερα. Μιλώντας για τους νέους στίχους του πρώην αγαπημένου της, η ηθοποιός Parker Posey λέει ότι „δώστε μια καθαρτική (…) συμπόνια“. Και η Lindsey Buckingham (πρώην Fleetwood Mac) αναλύει εύστοχα: «Κατά τη διάρκεια του χρόνου μου στη μουσική βιομηχανία, έχω παρατηρήσει ότι οι καλλιτέχνες μπορεί μερικές φορές να χάσουν την επαφή με το κέντρο τους (…) Ryan Adams (…) Η μουσική και οι στίχοι του πηγάζουν από το κέντρο της ψυχής του και με την προθυμία του να αποκαλύψει αυτό το κέντρο μέσω της τέχνης του, μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον εαυτό μας (…)“ Αν και μπορεί να υπάρχουν περισσότερα τραγούδια και δίσκοι οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, ο Ryan Adams έχει ορίσει τις δικές του σκέψεις για τις Τετάρτες. Γιατί συνήθως υπάρχει ένα προαύλιο της κολάσεως.

Αρχικά αυτός ο δίσκος έπρεπε να είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, τώρα το δεύτερο μέρος εμφανίζεται πριν από το πρώτο. Θα ήταν κατανοητό ότι οι θαυμαστές βρίσκουν το ζώδιο της ζωής μάλλον ανόρεξο. Παρόλα αυτά είναι ένας πολύ καλός και ιδιότυπος δίσκος τραγουδοποιού. Έτσι, μουσικά, χάνεις πραγματικά κάτι όταν είσαι «Τετάρτες» αγνόησε.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου 2021, τρεις μήνες μετά την ψηφιακή κυκλοφορία, επίσης φυσικά Ράιαν Άνταμς δική του ετικέτα Pax Americanaδιανέμονται από Ακατέργαστο Εμπόριο. Όπως ενημερωθήκαμε με e-mail, η τραγουδίστρια δεν ήταν διαθέσιμη για συνεντεύξεις από τότε και γενικά δεν είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις τις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία. Η προϊστορία αναφέρεται Music Express πάνω από αρχή και Τέλος των ερευνών.

Κάντε κλικ στο κουμπί παρακάτω για να φορτώσετε το περιεχόμενο από το spotify.

φόρτωση περιεχομένου

Schreibe einen Kommentar